Monday, 30 April 2012

hi bulan Mei..

1) 1 bulan lg b4 final exam untuk sem 4
2) 1 bulan untuk siapkan mini project micro controller-robot
3) all test 2,berlaku dlm bulan ini..
4) lab test pun sma..
5) tak ketinggalan long report for lab...=(
6) tidur sya akan berkurangan mulai skrang..
7) puasa gnti lg 1 hari tak byar..=,,=
8) lesen P moto+kete ak berakhir pd 13mei...tp,ak dah lupe mcm mane nk bwak kete..zzzzZzZz..
9) dan juga umur aku akan menjangkau 21 tahun..*mcm tak cya,ak dh tua..dosa byak,pahala??
10) dad,miss u...
11)my fon rosak lagi-mp3 tak leh guna bila cuck earfon...
fuh!...stress tau arini,sbb tak tau nk buat ape..ak tak leh duk diam je,otak jem,kepala ting tong..
sya mggu hari bermakna iaitu 16 mei..hari kematian pun sudah dekat kan??
tp dlm masa yg sma,apakah kejutan yg bakal ak dpt pada hari lahir aku?????..
forget it huda...hah!!..nk emo sat..
2 ari ak geram dgn kwn laki ak(same class waktu kt matrik)..sibuk sgt pasal hidup ak..sibuk nak tau ak kapel dgn sape,mmg sibuk la dgn hal2 peribadi ak..tya itu,tya ini...aku tak suke ko la..dthun lepas,dah la mintak kapel dgn ak sdangkan waktu tu die tgh kapel dgn awek die yg duk menyerang ak kt fb...bodo...*uooppsss~

Friday, 27 April 2012

ptg jumaat yg indah~

pg,tghari,ptg,mlm ak nak update blog..s.u.k.a.h.a.t.i.a.k.u.l.a..=D
ak msih berfikir dan terus berfikir,bagaimana ak ingin menghabiskan cuti 5 hari ini???=="
mlam ni,nk kluar "enjoy" kt Kangar bersama ct.aisyah(kecik)...pukul 10 blik rumah..then?????..td pun,ak dh basuh kipas bg berkilat..cadar dh clear!lagi2???
tghari td,ak dh ulang tuk kali kedua cite 3Temu Janji...kemudian,after zohor,ak tgok cite kartun Seafood plak,smbil makan ais krim coklet..dan ak bru je menghabiskan keropok super ring smbil bermain game Zombie..
~setiap manusia,pemikiran dan pendapat pasti berbeza..jadi,kite kena hormat dgn setiap pendapat yg dikemukakan..apa beza lelaki dan permpuan??perempuan,if ad pendapat yg berbeza,mereka akan berfikir dan menegur dgn cara baik supaya tak tersentuh hati antara 1 sma lain..tak pun,just pendam je..
bg golongan lelaki pula,apabila pndapat bertentang,dgn slumbernya mereka mengutuk habis2an kwan masing tanpa berfikir kesan dan perasaan org..(benda berlaku di dlam kelas aku,bila ad perselisihan pndapat)...
hello guys!setiap org ad pndapat yg berbeza la....
mybe,I seorg perempuan dan perempuan diciptakan dgn penuh sifat2 sensitif..hoh0...
ak tak leh tgok org gaduh gini..serabut ak...

Thursday, 26 April 2012

pening giler kepala skrg ni..tido dr b4 zohor,bgun solat sat...sambung tido balik smpai pukul 5.30pm...zzzzz
ak dh la mmg tak leh tido lepas pukul 5,mmg otak jem...aku alaminya skrg!..grrr..oh,mmg syok dpt cuti 5 hari..tp pasti bosan tahap tenggiling,..apakah yg aku perlu lakukan pd masa 5 arini???
1)study??tak mungkin la..aku kan rajin..
2)asgmnt??mmg tidak la..tak de asgmnt langsung
3)dating??oh,lgi tidak la..siapalah nk aku..
4)p jalan2 a.setar???lg tidak,,baki duit di dlam bank Islam anda rm0.00
5)balik kg????dh duit tak da,celah mana nk balik selangor..naik tongkang pun berbayar(merujuk kepada pendtg tnpa izin)..
6)p kangar???yes!!ini sudah pasti..p mkan kfc,p beli majalah,p lepak kt library semata-mata mahu aircond...
7)on9 fb?/sudah semestinya...28jam sehari la nampaknye..sory la kwan2 asyik nmpak muke ak on9..
s.u.k.a.h.a.t.i.a.k.u...ha...ha...ha...ha...

Tuesday, 24 April 2012

Life is filled with happiness, sadness, tears, smiles, laughter and other emotions but when life gets you down, just be strong about it and keep your head up high and have faith in all things in life.
Always remember:
Allah is at your side. ALHAMDULILLAH....!!!
stay blessed...!!!

terima kasih kpd Allah s.w.t,sbb tak pernah tinggalkan aku dikala ak susah dan senang..
thanks to azura,dgr masalah aku...thanks to amer,selalu dgr huda membebel...thanks to Na and Della,buat ak hapy kt kelas Statistik(kelas lain kita tak sma)..thanks to smua kwan2 yg buat ak hapy hari2,thanks kt kwan2 yg mengingatkan ak bhawa hdup di dunia ni hanya sementara..thanks to geng2 yg ske ponteng kelas...walupun korg suke potng kelas,tp korang best!... 
but i miss my mum so much!...tp ak tak sanggup nak mengadu,ak stress beljar kt sini...ak tak nk buat ibu risau,sedih...ibu,watever happen,along cube bertahan dan buat yg terbaik kt sini...Allah tau yg terbaik tuk kita..klu ak tak mampu,ak tak kan dpt kos ni,ak tak kan dpt hadapi smua ni....
*ak seorg yg bermaslah ke???KBYE!!..

senyum lah!

2 people makes me sad,but 200people make me laugh..thanks frends..=)
org yg kuat gelak,hapy,selalunya pasti ad bnda yg tersimpan di dalm hati yg sgt2 perit tuk ditanggung..tp dia percaya,Allah sentiasa ada untuknya..=) Thanks Allah...
walaupn hati sedih,tp bila kita dkat dgn Allah wataver happen kite tak kan penah mengeluh ataupun putus asa..

Monday, 23 April 2012

baju kurung

hari Isnin and selasa pagi,selaluye mmg aku akan pakai baju kurung la..comel2 gitu(kih3) sbb ada kelas statistik..klu ak minat subject tu,ak kan hapy giler dan nak pakai lawa2..*lawa ke???ZzzZZ~~
selalunya,after kelas pg td,ak blik rumah mandi then pukul 2 kelas signal,ak just pakai t-shirt+jaket la..*IHATESIGNAL...!!
tetibe arini ak rajin trus pakai baju kurung(i wear baju kurung kedah warna merah hati) smpai kelas signal..
masuk2.."waaaaa,huda ayunye"..
"hah??"ak buat muke blurrr...(dlam hati,tak pnah nampak ak pkai bju kurung ke??)..KFINE!!..
then,kelas habis,ak pun bgun la nk p kluar...taufiq"huda,ko biar betul??perghh..buju kurung kot,siap pakai kasut"...
"hahhaha...pelik ke??"..okfine!b4 ni ak mmg pakai seliper...ha..ha...ha...
*yg tak leh bla nye,farah siap ambik gmbar ak lg...mcm2 perangai..hahahaha..pelik kot ak tetibe jadi ayu..kih3...

Sunday, 22 April 2012

signal..oh signal..

jem otak aku bile bukak note Signal...susah nak mati...Signal,all application from mathematics..but dlm math,pemalar,penyebut,unkwn semua yg di gunakan adlah sma...so,stakat A pure,mmg senang la nk skor...mcm korek hidung je(ayat Sufi)..tp bila dah diaplikasikan di dlam dunia Signal dan System otak ak jd hang....==
complex number boleh plak byak jenis...fourier series plak tetibe tuk Periodic signal..then,fourier transform tuk non-periodic..apakah semua ni????tak cukup lagi tu..die nk bagi otak ak jd jem basi,die tambah plak ad graf bentuk expont,segi empat,segi tiga,berbunga,berpokok,berulat,berlalat,dan ber..segala ber la...ggrrr...ari ni je,1 ari ak hadap signal,1 bab pun tak habis....
pmpuan sensitif klu tya.."pesal moody,period ke??"...klu pmpuan tu emo bile laki tya gitu,sah die bukan dr kos/budak biology....sape yg blajar biology,mmg tau la smua pasal laki/pmpuan..complete...tula,beljar biology ni hebat tau..sbb kita lebih mengenal dgn mendalami ciptaan Allah yg sgt2 unik..berbanding blajar engring(cipta robot yg tak kan sempurna sprti Allah cipta manusia)...sebaik2 ciptaan,adlah manusia...
cube kite duduk diam2 smbil dgr lagu kan,fikir la...bagaimana organ dlam kita berfungsi???serantak plak tu...if u all kaji pasal 1 red blood cell je,mcm2 tau..how hemoglobin berfungsi???oksigen masuk??darah boleh pecah,darah ad jenis2 ye...sgt byak la...mcm mane drah boleh mengalir dlm bdan kita....itu la kuasa Allah s.w.t....hebatkan???^__^
ak jga kagum dgn kitaran hidup obor2...dr sejenis tumbuhan di dasar laut,boleh terhasil obor2...benda ni sgt2 unik...sbb tu ak minat sgt biology..tp aku belajar biology just tuk tahu..bukan tuk exam..sbb tu,ak tak leh skor waktu kt matrik...org duk hafal..ak relex je..ak fham!,tp too much term2 yg pelik dan susah nk ingat ak tak ingat..waktu exam,main taram je la...dpt la C for cacing...*cacing pita sgt hodoh..try la google.hehehe
dulu la,waktu kecik2..ak selalu fkir,langit ni tinggi smpai mane??klu kite bina tangga,boleh tak smpai langit???hahaha..lucu kan??ak suke ckap,knapa smua bnda jatuh ke bawah???..pling lucu la,mcm mane ibu lahirkan aku??berak pun sakit bile taik keras...
skrg,bile blajar bru tahu...
Allah sangat2 Hebat dan Berkuasa...Saya Sayang Allah s.w.t........

Thursday, 19 April 2012

Allah Maha Besar~

aku hamba-Mu yg hina..terlalu byak dosa..ak lalai,mudah lupa dgn kesenangan yg ada di dunia ni...
tp ak bersyukur,Engkau masih menjagaku,krn kdang kala,ak sedar akan dosa2 ku...bayangkan hati manusia yg Allah telah matikan,menjadi gelap..buat dosa,tak rasa bersalah..Ya Allah...tolong la aku,bantulah ak..jangan Engkau lalaikan aku dgn kebendaan,kesenangan di dunia ini sdangkan di dunia adlah tempat sementara,tempat untuk mengumpul segala amalan yg perlu di bawa ke akhirat,iaitu alam yg kekal abadi...
Ya Allah,aku mudah lalai dan lupa..Kau temukan lah aku dgn seseorang(suami) yg dpat membimbigku ke jalan-Mu Ya Allah.yang sentiasa meningatiku bahawa dunia ini adlah sementara,yg sentiasa mencintaiku krana Mu Ya Allah...aku redha jika jodohku smpai awal,jika ia membawaku ke jalan yg Kau redhai...bantulah aku Ya Allah...amin~

- Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

- Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

- Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

- Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.

- Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

- Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

- Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

- Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

- Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

- Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

- Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

ⅰ- Pemimpin yang adil.
ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.
ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.
ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata “Aku takut pada Allah”.
ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).
ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.

- Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara “pergilah berjumpa dengan para Nabi”. Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

- Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.

- Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga ‘Arasy itu tiba dibumi.

- ‘Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

- Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari ‘Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

- Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & ‘Atid / Kiraman Katibin.

- Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

- Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

- Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

- Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.

- Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.

- Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

- Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta’ala dengan Maha Bijaksana.

- Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

- Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :

ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.
ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.
ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)

Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.

Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.

Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞ Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :

① Sedekah/amal jariahnya.

② Doa anak²nya yang soleh.

③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

*copy dr seorang hamba Allah...=D

kehidupan adalah kehidupan...

*ak tak suke tulis tajuk...btw...
mcm biasa,jumaat is my school holiday until sunday...jd,ak tak kan study pada hari jumaat..kna relexkan otak dan badan2 yg penat bekerja pada hari isnin-khamis..ni pun skit belakang dh.bru selesai membasuh baju 2 baldi besar mggunkan tangan ku yg lembut ni..fuh!..xde mood le plak pg2 gini..hope,hari ni lebih baik dr semlam..=)

Sunday, 15 April 2012

akhirnya...

aku sampai di kolej kediaman UniMap Kg.Way....yeea!mcm tak caya cuti yg indah dan membahagiakan aku sudah habis...dan sekrang...waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!xmau blik UniMap..=(
nasib td Edmund duk belakang ak waktu kt bus..=,,-...bodoh pye peraba!
*baca dgn nada yg mendatar...
mcm biasa,bermulalah rutin harian ku sebgai seorng pelajar yg pemalas(tp bdak kelas,ingat ak ni hebat sgt)...ape2 tah!...esok bgun pg,tggu bus pukul 9...kelas di kampus alam,Pauh..yg sgt jauh...
menaiki bus yg cantik,klu dpt bus sek yg buruk,ak rase nk mati sbb air-corn die mcm exzos bus...
kemudian,duduk dikerusi2 kuliah yg empuk berwarna biru...aku rasa nak tido,malangnya pereka kerusi tu bijak,cipta meja tu kecik dan jauh dr kerusi..deemmm~~
dan macam biasa juga,Perlis umpama padang pasir yg tak ada pasir..panas giler....tanamlah kaktus banyak....
ya!skrg ak lepas mandi,tp mcam tak mandi...mmg panas...
saya rindukan rumah saya di Sekinchan,Selangor Darul Ehsan..=(

Saturday, 14 April 2012

last night

tak de la last night sgt..haha..cume es0k aku dh kena balik Perlis negari Ilmu tu je pun...^__^
kejap je cuti..penat pun tak ilang,tido pun tak puas..tp tang makan,mmg ak rasa aku mengembang...hehe
tiket esok pukul 9.15am..smpai kangar,dlm pukul 6.00pm la..kott....hope aku dilindingi dlm perjalan ke sana...amin..=)
ha!..b4 tu,...mlm td,ak dpt sweeeetttt dreaaammm....hoh0!
ak mimpi,ak dh kawen..teettttt!!...then,ak ad sorang anak perempuan yg sgt2 cute..rmbut ikal myang..mata bulat...kemudian,ak memiliki Satria Neo warna hitam beb!..my husbnd wktu tu???tettttttt...rahsia la...ha..ha...ha...
tp yg tak syoknye waktu tu,ak gaduh dgn husbnd ak,sbb die janji nk p dinner...last2 pukul 12tgh malm,tak blik2...pastu,ak call byak2 kali..kena marah..=(....dh la waktu tu die gne kete satria ak...mimpi,sumpah x leh bla!...tp satria Neo and anak yg comel..suke2!!...hahahaha..><

Thursday, 12 April 2012

bosan le~

kdang2 duduk rmah bosan gak bile ak sorg2 la,mcm sekarg..=="..adik kt,asrama kan...al-maklumla,"family besar"...nsib le esok adik blik rumah.ad la gak benda nk digosipkan..fb tu ak dh jemu gler dah..tp nk buat mcm mane,tu je hiburan yg ak ad..24hour mmg muke ak je la yg on9....ha..ha...harapkan hp???sebulan rm10 je kedit yg ak guna...*saya seorg penjimat!..bosan..bosan..bosan....arini,tak de plak mood nak study...smlam ak pecut buat asgmnt statistik.=D
benda la ak nk mengarut lg...owh..bayangkan kalau ak mempunyai duit yg byak skrg,ape yg ak lakukan???
1)beli volkswgen-bru bergaya p kelas,boleh jd bdak pling sombong di UniMap...
2)ak nk blajaq main piano-personal yea...ha...ha...ha...
3)baju smua yg brandd pya...rm500 keatas...
4)upah kamal adli,jd bf ak...ha..ha...ha...
gurau je di atas ni...ha..ha...ha....giler!..bout brang yg branded or berjenama ni...
kan ak p mid mggu lepas..please la,ak lebih suke shopping di pasar malam dan kedai2 biasa je(beruntung la suami ak nnti)... aku bukan penggemar barang mahal (sya dr family yg sderhana,sya bersyukur,dan sedar diri=D)
mybe sbb ak bukan dr fmily yg kaya-raya...klu ak dr fmily yg kaya,semestinya ak seorg yg boros dan berlagak tahap merak kembang hidung.. yela,duit parents,mmg sedap kite habiskan... cube duit kita,usaha kita,penat lelah kita...fuh!!..tu sgt2 aku puas ati..barulah ak boleh bgga dgn ape yg aku miliki...peacee><
bukak mata,lihat kehidupan dunia skrng ni...duit adalah segala2 nya....yg lain,tolak ketepi(walaupn org tu,penuh dgn budi bahasa,tp x de duit.."who are u??")..dunia2....
ha..ha...ha...ak mmg suke berjalan2,dan melihat org sekeliling...contohnya semlam di pasar malm..
~apekejadahnye p pasar mlam pun nk make-up sekati..tepek foundation kt muke(buke byak jerawat ke kak??)...baju??update la sgt..entah ape2..please la, ak serabut tgok gaya budak2 sekolah ni...terkutuk plak..SOryy~~

Tuesday, 10 April 2012

makanan..

bila dh dinamakan cuti sem,aku akan qada' tidur dan makan..tido dan makan...mkan dan tido...
hari ini je,
8.00am-sarapan,mkan kuih 4ketul...
11.00am-makn 2 keping roti canai..
12.30pm-makan tgh hari...
berehat2..bukak petiais,kunyah tembikai aje kejenye..
6.00pm-mkan ptg(nasi la yea)...
dan malam..pasti aku akn menguyah sesuatu....bila duk rumah,aku tak tau bila aku rasa lapo...*sgt teruk di situ...dan merasakan diriku semakin mengembang...zZzZzZzzZzz~~~
bila dirumah--->tiada istilah diet,masa tuk membesarkan badan...then bila dh blik Perlis--->automatik diet berlaku tnpa disedari sbb oowwhhhh..aku kurang selera mkan,terutamanya maknn malam..tak selera..(kecuali burger daging/kntang gorng/kuew tiau kung fu).....dan sekarng aku perlu mengurangkan mkknn segera...
*lebih baik,ak byakkan mkan biskut....Fast food sgt2 bahaya lee....
ak bru dpt info,bhawa burger Mc.D mengambil masa semlam 2 thun untuk dicerna...kalau mggie,seminggu je~
nasib aku tak suke mc.d..hehehe...

Sunday, 8 April 2012

lagu bulan ni...hehe

pagi isnin~

yea..mcm tak cya ak berada di rumah..s0,bila berada di rumah bermula la keje sebgai suri rumah semntara..
siap kemas blik,kna sapu smpah..then,ak mop rumah(nasib rumah kecik,tak le pnat mane)...now tgh basuh baju(mesin yg mebasuh)...huhuhu..
*adik mmg bijak,ptg smlm die blik asrama dan tiggglkan baju tuk ak basuh ari ni..=="

ak mmg suke+rajin+ringan tulang+berkobar2(puji diri sndiri) dlm bab2 mengemas rumah...tp...klu bab masak....tuttttttttt!!!...bukan malas ataupun tak reti tetapi bila blik rmah,nk mkan masakn mak..s0,ak mmg fail dlm memasak!...jgn risau,nk kawen nnti ak kan pecut belajar memasak..hehe!

Saturday, 7 April 2012

yea!!..

tepat pukul 11.00am..ak smpai rumah di Parit 8 Ban 2,Sekinchan,Selangor..HOME SWEET HOME!!..rasa aman,bhagia...penat2..
smlam smpai je klang stral,Zura jemput ak...blik rumah zura sat,mandi2..trus p Mid Vally...jumpe kwan2 matrik ak..weee~RINDU!
we are frends,ever and forever..
baru  ak sedar,selama aku duduk Matrik,ak xpenah marah or emo mcm berlaku skrg ni kt UniMap...=D
sbb kwan2 ak kt matrik mmg hapy gler...zura,k.wad,erin,alifah dan Naz...kmi mmg rapat la..dan skrg mmg kami terpisah..alhamdulillah,smlam kami dpt berjumpe(Naz xde..) wallaupn skjp...

Thursday, 5 April 2012

FUH~

ari ni last klas tuk mid sem dan tomorrow yeh!!!mid sem break...huhu..tp tiket blik kg I pada hari jumaat malam la..tanpa disengajakan(ada sbb) ak ponteng klas micro-c and signal pada ptg ni..bukan sbb xsabo nk blik kg,tp ad urusan skit..huhu! penat gler..asgmnt signal yg pertama dah selesai...
cuti ni,mmg ad asgmnt..
1)thinking skill
2)statistik
3)test Power..
*duk k.perlis ni,mmg tak boleh tido wktu ptg walaupn penat+ngantuk gler...ak cume boleh tido b4 zohor...skrg ni kepala berat gler...zzZZZzzz~~

Monday, 2 April 2012

renungan utk kaum hawa..

Perempuan yang perasan cantik akan menggedik dengan lelaki,
Perempuan yang perasan cantik akan suka membuka auratnya,
Perempuan yang perasan cantik akan mula make up tebal-tebal,
Perempuan yang perasan cantik akan tunjuk semua gambarnya pada lelaki,
Perempuan yang perasan cantik akan merasakan dirinya paling 'cute',
Perempuan yang perasan cantik akan rasa diri dia paling ramai peminat,

Sedangkan HAKIKAT KECANTIKAN wanita ialah:

Muslimah yang cantik tidak akan menggedik dengan lelaki,
Muslimah yang cantik tidak akan membuka auratnya,
Muslimah yang cantik tidak perlu make up tebal-tebal,
Muslimah yang cantik tidak akan tunjuk wajahnya pada lelaki bukan mahram,
Muslimah yang cantik akan sentiasa rasa dirinya biasa-biasa saja,
Muslimah yang cantik akan merasa terhina apabila dirinya dikelilingi 'kumbang',

Kecantikan wanita tidak bererti andai tiada iman, taqwa dan ilmu padanya. Tariklah perhatian Allah, bukan menarik perhatian lelaki yang tidak halal bagi kamu. ~_^ smile

dear my sis,Ain

td naik chat dr kwan adik ak..."akak,td kan ad pameran U,then a'an tya pasal tentera.org tu ckap die utamakan budak course Sn..a'an terus sedih,kecewa"...*mybe tu Uni Perthann Nasional..mmg taf la nk masuk situ..huhuhu..kos egnring yg byak and byak keluaran dr situ p smbung blajaq kt oversea..^_^
to my dear little sis~
adik ak,lagi hebat dr ak.dulu waktu ak SPM,ak tak nampak lagi cita2 ak..relex je..adik ak ni,dr dulu lgi mmg nak jadi tentera...die ckap,nak jadi Navy..piliha ke-2 airforce...
my mum.."hah??biar betul dik??ibu tak kisah,janji anak2 berjaya..tp kenape ank pmpuan ibu nak keje mcm laki ni?cube adik jd nurse..haha"....
dunt worry dik..akak kesayangan mu ni,akan berusaha mencarikan U yang sesuai tuk adik...yg penting,fokus je kt SPM...=)

Sunday, 1 April 2012

stress lagi!

dr smlam je sampai pukul 4ptg, ak menyerabutkan diri dgn mencari maklumat pasal asgmnt signal dan system..
asgmnt in group,but why ak sorg je yg berusaha mencariya???better keje individu...=="
pravina-dr mggu lepas sibuk dgn test statistik,sabtu,sibuk dgn lesen..skrg??sibuk dgn test signal...
aku?????bukan tak sibuk,tp aku tak suka menagguh sesuatu keje..klu boleh,ak nk cpt siap,so boleh rehat awal...=D
ikhwan kamil bin abu kasim???...ni lg sorg,nk emo je dgn ko ni...ggrrrr~suruh p library,nk wt asgmnt,byak gler alasan..futsal la,nk mkan la..malas la...pastu,org mesj tak reti2 nk balas..(msj awak je tau)...then,bila ak marah,ckap ak emo/tauching..siape punca????
aku tak nak la org ckap ak ni,kecoh..suruh mengarah org..tp keje habuk pun tak jalan klu ak tak bukak mulut...
rabu ni test micro-c lagi...4kredit...sem ni,ak kna target pointer tggi lr sem lepas...Ya Allah,harapla ak dpt 3.5 above...YAP!huda boleh buat..percaya pada diri..=)