Tuesday, 21 April 2015

7 hari dh kursus..ada baki lgi 7 hari...lemau tak tau nk ckp..
Kita tukar bidang lagi..kali ni masuk pengurusan pulak ye. 90% lari dr bidang jurutera.. cuba nasib plak kt bidang ni. Tak smpai setahun grad,byak dh ak cuba..
Esok mcm bidan terjun, kna blik office sbb ad even dgn community..hari bersama..tak tau la ni,tmpt keje x pnh tgok..dgn pnolng pn contct ikut wasap..
Bg ak,ni mmg kje yg btul2 mncabar la..xpenah buat sblum ni,dan tak berapa suka.
1-kna hadap community
2-basic akaun
3-perniagaan
4-kelas mengajar(ajr org jdi usahawan)
5-perkhidmtan masyrkat
Kesimpulannya,kna jadi peramah dan popular utk memajukan "syarikat" kita...
* kna bond setahun..
Bismillah..

Sunday, 5 April 2015

Alhamdulillah,arini dpt twaran kerja..
If ak keje kg, dia keje bandar..pjj la ni namanya...pisah kot!..mana mungkin boleh pisah...
Gua tabik sapa yg boleh hdup jauh,tp gua tak sanggup...='(
Keje je dlu,tu nnti fikir..
yg pnting,x sanggup..
Planning for future,penting...kena plan cantik2..
Bila dh plan,ada jalan nk dituju,so ad usaha spya cpai matlamat tu..lebih bersemangat...doa,usaha..insyaallah..Allah permudahkan,niat kna baik..
Ya..bina masjid..(over..zzzz)
Yg pnting,xnk pisah...jual cekodok pn,cekodok lah
Jiwang pn jiwang lah...
Yg pnting,everythg kita plan togather,usaha sama2,susah sma2,senang pn sama2..
Lagi mudah nak support bila ikatan tu halal..=)
Ibu slalu pesan,rezeki murah lepas kawen..

Saturday, 4 April 2015

To my love

To my future husband(insyaallah)..❤
Sya akan jadi sumber inspirasi awk..
Sya akan mnyokong smua yg awk lakukan..
Sya akn sentiasa ada dikala awak susah dan senang..
Sya akn sntiasa ad ditepi(bukn dibelakang) utk memastikan awk sntiasa berdiri tguh..
Sya akn sambut dikala awk ingin terjatuh..
Sya akn kongsi air mata,tawa duka bsma awk..
Kongsi susah senang bersama..
I want to be good wife ,a good mother..
Inilah masa utk knal diri,knal kelemahan diri,baiki..
Hati saya cuma utk awk sorg..
Terima kasih sbb marah sya 2 hari lepas.
Tegur kslahan sya spya sya sedar slah sya. Tiada org yg tidak ingin berubah. Sejak kenal awak,awak adalah sumber inspirasi sya.
Jgn pernah putus asa dgn perhbgan kita..
B4 tidur,i imagine that smuanya berjalan dgn lancar dan kita disatukan..every night..
Betul ckp awak..kita kena sentiasa bfikirn positive...
Sya prcya kan awak. Jarak jauh mmg sgt mmberi cbran bg sya.. bcause i really2 miss u..sya ingin mnjadi yg halal,mermpuh susah senang bersama..

Friday, 3 April 2015

Life

awal Ramadhan 2011
-1 friend request dari lmn sosial tagged.
-aku pn approved.
-1st ayt yg digunakn"assalamualaikum,sya baru kt sni.slmt bknln".
-aku balas msj tsbut
-using name is didy. Dan ak huda
-mcm biasa,tya basic asal usul,kerja or study. And i called him,amer.
- disbbkan wktu tu time ak cuti sem ke2,puasa pun kt rmh. Every morning,ak akan on9. He also on9,in classroom.
- dsbbkan bulan puasa,stiap kali nk bbuka puasa,msti cek msj kt tagged sbb nk dpt wish slamt berbuka.
-dia mintak link fb aku. Aku bagi.
-now friends in fb
-raya menjelma,cuti sem aku bkal tamat dan aku bkal bpindah ke kolej kediaman yg lain.tanpa fikir panjang,ak tinggalkan handfon number kpd dia spya kami dpt bhubng krn takut tak ada internet di kolej baru.
-aku pn mmulakan sem ke 3. Tak lama kmudian,hp ak bbunyi..unknow no masuk. Ya..dari dia.
-wktu tu aku tak rasa sedikit pun takut dgn dia wlaupn kami  tak pernah bertemu.sikit pun tak.
-kdng2 sminggu sekali kami brtya kabar. Jarang,tp sentiasa bhubung.
-wktu tu ak rasa pelik,knpa ak suka berkwn dgn dia.knapa ak tak rsa takut mcm mne ak kwn dgn org lain.
Masuk sem 4,hbgan kami sprti biasa. Tenang bila berbicara dgnnya.
Masuk sem 5,sem 6(2013)..aku tinggal di kangar. Wktu tu agk kerap skit bersms berbnding dlu..stiap jumaat mlm sbtu,atau cuti msti bhubg wlaupn smbng perkara biasa.
-wktu tu ak ingt soalan yg dityakan.."huda tak takut ke kwn dgn amer.skali amer ni org jahat mcm mne"...ak ckp tak takut sbb ak ykin dgn gerak hati aku. Ak rsa sgt selesa bkwn dgn nya.
- pernah dlu bdk u ak,tp kos lain cuba rpat dgn ak. Dan akhirnya,ak terus trng ak dh ad boyfrnd.pdahal ak tak selesa kwn dgn dia.pdahal ak xda bf pun. Tp wktu tu ak trbyng muka dia(amer)
-ak prnah dpt sms yg mngtakan anda sakit...wktu tu,Allah je tau apa yg ak rsa. Knapa ak risau?.ak biarkn soalan tu...
Masuk sem 7(2013/2014)
- ak mula fkir,adkah dia btul2 iklas kwn dgn ak?..apa ksudahan perknalan kami?..
-ak mnta dia bjmpa dgn ak. Tggu dan tggu..ak hmpir give up
-awal january 2014,ak buat kputsn bodoh. Ak mntk dia lupakn ak sbb ak takut dgn hbgn mcm ni. Sbb ak dh mula rasa lain dr sorg kwan. Ak takut,ak kecewa. Jdi ak lepaskan sblm apa2 terjadi lbih teruk. wktu tu ak ingt lagi,ak tgh tggu bas dpn library nk blik kg cuti sem.
-dlm masa yg sma, ak tekat kalau pknlan ini msih ad, konvo is my big day dan ak nk dia ada wktu tu. Sbb dia yg byak bg ak smangat slma ak study kt sni
-kami tak berhubung..lama..sgt lama...
Sem 8(2014)
-aku sibukkn diri dgn study..study bgai nk gila. Tiap ptg ak joging/main basketball sbb tak nk  fkir smua ni.
-smpai 1 malam(april), ak tgh study kt meja,hati ak tergerak nk on9 fb dan bukak wall dia. Ak bca 1 post yg mybbkn lutut ak trus bergetar,jntung ak bdenyut kencang. Rasa darah berhenti.
-ak fikir,knapa ak rasa mcm ni?knapa ak rasa mcm ni?????..
- ak nk tau kisah slama kmi mendiam.ak ad kwan dia.ak tya mcm2. Wktu tu mmg rsa nk gila dh. Ak try remove dri friend,konon nk lupakan trus.tp tetap tak boleh...
- mmg mnitik air mata bila ingt prkara ni.
-salah aku.
-mei2014
-smua berjya dipulihkan. Dan jodoh kami kuat. Allah msih pnjgkn pknln kami. Smkn hari,smakin kuat.
-smua soalan ak trjwap..jwpnya sbb ak syg dia
-pelik.tak pernh jmpa,tp rsa syg tu kuat dan boleh rasa. Hati ak tenang
-aku mntk dia jmpe ibu klu btul2 serius dgn ak..dan ye..dia jmpa ibu,mnta izin utk kwan dgn aku. Wktu tu cma ibu yg tau rupa dia.
-slama pknln ni,ak tak pernh fikir pasal rupa. Yg ak tau,ak selesa bkwn dgn dia.
-jun 2014,dua hari sblm exam power elctrnc, dia dtg ke perlis. Hari sabtu.
Dlm pkl 2.30ptg, gen2 kelabu tiba di kolej kdiamn ulu pauh. Ak pya gmntar,Allah je tau.ak pnjm bju syura sbb kt hostel ak cme ad tshirt buruk.
Pertama kali bersemuka,pertama kali bertentangan mata,pertama kali berkata depan2..
-kedai mamak,kangar tmpat pertama kita mnum. Nsib ada adik dia. Dia mkn tak hbis. Dan itulah 1st time ak ckp dgn abah dia.
-the store,kangar-beli brg adik dia
-harum manis..ak tak ingt jalan,sesat..jumpa taman ular dulu..rzrki,mgga harum manis pn jmpe slpas ak call syura. Mkn tak hbis jugak..
-kita pegi tmn ular. 1st tme ak masuk situ..wktu tu mmg rasa sgt gmentar. 1st time dgr dia sbut 'burung'..comel sgt.
-after asar,kami gerak balik. Hantar ak dlu. Pdhal wktu tu am hrap dia antr adikny dlu..segan la nk ckp kn.
- ak dpt 1 brg yg sgt bharga.brg yg mnjdi ksygngn ak smpai hari..dia bg jam.cantik sgt. Stiap kali ak pkai,ak rsa dkt dgn dia. Tiap kali ak rse gemuruh,jam tu jdi tman ak.
-ak takut dia tak trima ak.ak dah la x cantik mana.selekeh plk tu.garang
Alhamdulillah..slpas jumpa,all positive..
-pknln kami jdi lbih rapat dan sgt rapat.
-jun2014-berakhirnya 8 sem ni u..
- then i got job from tnb. Ak kna p kursus kt kl. Ak buntu sbb tak ad org boleh hantar p rmh syura. Dan itu prtmuaan kita kali ke2.dia hantar ak ke batng kali.
Selsai kursus 2 hari,dia hantar ak ke kg.kali ke 3 pertmuaan. kali ke 4,ak cuti nk blik kg.Kali ke 5,dia hantar surat yuran pndftrn konvo kt pn.
-kali ke6, dia hantar kfc kt tmn prmount
-ke7 balik raya haji.. hari demi hari pknaln makin rapat shingga akhir tahun td ak masuk kursus automotif.
-wktu tu dia kerap hantar satay utk ak.
-beli brg kt aoen cheras sltan, beratur kt mesin atm yg pnjang. Then,pegi tasik. Pusing smbil mnim air mangga. Ttbe hujan,dia ckp sbb ak tak mandi. Makan sengkuang besar.
- ak pndah ke bkt jalil krn dpt twran kerja.konon kerje bagus,tp hampeh..ak tertekan. Dua minggu yg sgt terseksa bg ak.
- ak nekad nk berhnti,cri kerja lain
-dia ambk el,smata2 bwk ak p iv kt subang. Ak mc,pdhl tak pegi pn klinik.
- 1st date,tgok wayang..dragon blade. Dia layan pergai ak. Makan satay kajang.
- ak ambk kputsn berhnti keje. Tp wktu tu 50/50. Smpai dia pjk ak blik kg klu dah tak tahan sgt. Hari2 ak nangis sbb stress. Dia support ak,sntiasa ada.
- mac 2015-ak blik kg,ak brnti keje. Ya.ak stress jugk sbb ak tk da kje smpai skrg. Spa nk tanggung hidup ak?..
-ak buat perkara yg sgt bodoh lgi.ulng kslahan lama. Smpai saat ini,10.48pm hati ak tak tenang.. knapa ak bgitu bodoh?.pgorbanan yg dia buat terlalu besar.kerja siang malam sbb fikirkan masa depan kami.. tp ak tak pernah support dia,ak bfkir ngtive smpai ak fkir,ak mmg tak layak utk dimaafkan.
- from 2012 until 2015..masa yg lama. Perknalan yg penuh suka duka. Aku tak nk ia berakhir dgn duka sbb ak yakin jodoh kita kuat.
-ak yakin dgn apa yg ak rasa.rasa syg yg tak pernah luntur. Salah ak,ak mmg bodoh,tak hargai permata yg ada depan mata.
-dia perlukan ak utk support yg dia buat skrg tp apa ak dh buat?Dia perlukan ak utk sma2 bangun bina masa depn bersama.dia perlukan ak utk terus bertahan demi masa depan kmi. Family dia jauh.dia ada ak. Dia perlukan sokongn spnuhnya dari ak. Ak rsa berdosa sgt.mmg patut ak kna marah.tp jgn pernah tinggalkan ak,jgn pernah bersikp dingin,jgn ignore ak trus..
-tp ap ak mmpu buat skrg???paksa??.merayu.ye.ak merayu sgt..ak tak nk,ak jadi org asing mcm dlu ...ak tak nk dia rsa kekok dgn ak. Aku buntu..btul2 buntu skrg ni...ak xtau nk ngadu dgn sapa,nk mntak prtolongn dr sapa...
-ak rindu senda gurau dr dia,ak rindu ucpn slamat pgi&mlm td dia..ak rindu kata2 smngt yg dia slalu bg,ak rindu nk dgr dia ketawa,ak rindu dia pnggl ak syg.. stiap yg ak buat,pnuh dgn dia...
Sampai bila suasana ni akn  berakhir?.
Stiap yg ak buat skrg ni,xda mkna..ak tak de smgt nk cri kje,ak tak slra mkn,ak tak boleh tdo mlm..evrting zero..
lama tak sntuh ubat.Arini ak telan pain killer.mmg tak tahan...
Ak hilang arah..100% hilang..
Tiap saat,ak berharap dia muncul sprti dulu,tiap saat ak berdoa agar dia maafkan aku dan keadaan kembali sprti sedia kala...i need u,i miss u,i lve u

Wednesday, 1 April 2015

Kdng2 ak rasa loss gler..tak tau punca,tak tau sbb..
Mgkin tak rasa kuat nk hdap,
Tak nampak hala tuju diri sndiri,
Takut salah langkah,
Takut hilang benda yg disayang,
Paksa org utk faham diri kite,
Paksa org utk terima kita seadanya,
Kdng2 rasa nk pergi jauh....jauh sgt spya kita tak myusahkan..
Pergi tmpat yg org tak kenal sapa kita..
Langkah sndiri,usaha sndiri,hadap sndiri..
Kdng2 rasa diri kita ni ckup baik,utk smua org trima kita..tp tak sedar kburukan smpailah kita ulang kslahan yg sma dan sama...
takut pda kkayaan...mgkin sbb dh biasa hidup sederhana...
Siapa yg tak nk hidup bhgia?..
Malu tu dh hilng sbb bbrapa perkra..
Perigi yg sntiasa kejar mncari timba...
Tepuk dada,tya iman?...mana pergi maruah sbgai seorg wanita?...mana pergi kekuatan aku yg dlu sntiasa ada pada diri?...mana pergi diri aku yg dlu yang sntiasa kuat hdp cbran?..mana hilang sifat berdikari?
Mana pergi huda yg dlu???..
Huda yg tabah,huda yg tak nangis,huda yg tetap pndirian,huda yg sntiasa mmberi nsihat dan ktbhan kpd kwan2 yg lain,..
Murahnya air mata...jadikan ia mahal kembali...
Dulu tidur lena diulit dgn impian yg gah menggunung!!..bangun tidur dgn senyuman  yg penuh impian yg bakal dicapai!..mana pergi smua tu???
Ak rindu zaman matrikulasi dimana dunia penuh dgn persahabatan...
Ya..ak rindu salwa,ak rindu dayah...
Dua org kawan ak yg sgt tabah...