Wednesday, 29 July 2015

Part 2

Habis pusing satu sg.besar sbb nak usha brang supaya jumpe yg berbaloi...
Habis pusing kedai baju,konon nk cari baju yg dah siap.senang kn..tp malangnya tak jumpa..😭
Masalah pada saiz.ye...saiz....
Pusing kt kompleks mara,sbb situ mmg byak butik. Jumpe kawan ibu plak..dia mmg bukak butik utk pengantin. Semangat dia panggil ibu,ajak sembang2. Pakaian,makeup,pelamin,gambar. Bisness anak beranak. Pakej mmg murah. Lagi2 bila kawan,dia ckp mmg bg harga istimewa. Siap nk sediakan baju baru lagi..bg je gmbr baju,dia buatkan...
Offer yg sgt menarik kn...
Mmg byak org ambik dia sbb murah dan memuaskan..Tu semua kite hold dlu. Fokus yg mana penting.
Utk baju tadi,jln terakhir singgah jekell beli kain.
Kain kosong utk baju,dan songket utk kain..cari "kerawang" kt tnjung karang.
Ptg td p rmh kawan ibu,bgtau hajat dan smua ok..ukur badan utk buat baju.
Simple...very simple...
Yg penting bajet masih terurus dgn cantik....😊
Setel baju! Dlm masa 1 hari.nk tggu siap,1 bulan jugak la.nsib kawan ibu,senang bwk berbincg.
.......
Utk dulang hantaran, dah masuk satu kedai ni..cantik,simple,kos pon ok..dan boleh guna utk adik yg bwah ak ni kn..
Dah nampak bygn kasar utk dulang htaran.
Ingt cuti ni,nk usha lagi 1 kedai ni. td x smpat nk masuk.Kita compare harga brg.
Utk barang hantaran, smua 7 dulang.
Cadangan:
Sejadah,kain pelikat,set wangian/perfume,gubhn coklet,kek,buah-buahan dan manisan/cup cake(syura sponser,ikut dia lah)
Mcm sjdah,kain,perfume pun dh usha. Kedai yg ok sgt pun dh jumpa..
.......
Moga dipermudahkan urusan. Amin....😃
My dear~be strong ok!👌
We can do it..i love u.. ❤

Alhamdulillah...1 set beg dan dompet kegemaran telah lengkap...😍
Hasil titik peluh sendiri,mmg puas hati...
Bila jadi barang kegemaran,slalunya akan tahan bertahun2..susah nk jatuh cinta dgn handbeg ni....

Tuesday, 28 July 2015

I love u so much
You are the only one in my heart
My hero
My prince
My future husband
My future father for my baby2....
My bff
My king
My sweetheart
My everything
Anda tabah,sya pun tabah
Anda kuat,saya pn kuat
Anda sedih,sya pn sedih
Anda gembira,sya pn gembira
Hati cuma satu. Dan seorg sja yg berjaya duduk dlm hati ni..
Mohammadi amir..kunci yg berjaya buka mangga saya..
Kunci saya dah jumpa...

Dear my love~~~
Allah telah temukan kita dgn cara yg unik.
Perkenalan yg unik.
Nama yg unik.
Perjalanan perkenalan yg unik.
Setiap kenangan yg unik.
Saya percaya dan yakin anda mmg hero saya.
Pertama kali anda berjumpa ibubapa saya,walaupn tidak pernah bertemu saya.
Sjak itu terdetik dihati dan tersemat di dalam hati, ''you are the one"
Allah buka hati aku untuk kenal dgn anda.
3 tahun perkenalan tanpa bertemu.
2014 tahun permulaan kita berjumpa.
Hingga hari ini...
aku bersyukur ya Allah..
Untuk bina masa hadapn bersama..
Makin byk dugaan yg kena tempuh...
Saya tau,anda kuat..
Niatkan kerana Allah,ibadah..
Insyaallah smua dipermudahkan..
Tenangkan hati...
Senyum...
Tempoh dengan tenang..
Solat sunat,dan bacaan Al Quran. Itu kunci ketenangan..
Bila hati tenang,smua urusan dpt dilakukan dengan baik.
Susah senang,kita kongsi bersama.
Tangis tawa,kita kongsi bersama.
Jangan simpan,kita belajar utk kongsi semua perkara.
Kita hadap sama2...
Kita ingat mengingati antara satu sama lain..
Kita rancang dan doa bersama-sama...
Insyaallah...
You can do it my dear~~~❤
Saya tau awak hensem dan kuat...
Senyum itu manis..😊

part 1

*makan kerepek ubi+dgr lagu raya+sambil kerja sorang2
so, ak isi masa lapang dengan perkara berfaedah dan menggunakan kemudahan internet dengan sebaiknya..
disebabkan ada masa sebulan lagi,jadi kena bertindak cepat skit sbb ak tak suke buat keje last minit.
benda baik selalunya dipermudahkan oleh Allah s.w.t. contoh terdekat kejar bas aritulah...=D
aku suka benda yg simple tapi kemas dan cantik. Lagi satu ,mudah dan elakkan pembaziran...perancagan kewangan tu penting dlm hidup(raya oh raya dah tak dpt duit raya..sob3)
klu terlalu bergaya ni,nampak over sgt mcm datin2 plak kan..malu satu hal..membazir lagi..amalan syaitan....
lagi satu,tak perlu membazir nk p kedai yg kelas sgt...membazir byar service dgn aircond je sbnarnya sstgah org cakap,baju mahal giler ni kain bagus sgt u ollsss...sedap pakai.tak macam kain biasa2 ni..
alah mak jemah oiii, byak je kain yg murah tapi selesa dipakai...
kite pegi usha kedai2 biasa je.lgi2 yg usahakan org melayu.
kalau dekat dgn perlis+kedah syok ni..baju murah2 dan senang nak cari..huuuuu~~~
simple,terutamanya pakaian, rasa lebih selesa..
oleh krn ak susah nk cari baju yg dah siap,so kena usha baju awal2.. klu tak jumpa,kna lah tempah. klu dh tempah,slalu ambik masa la kan nk siap...


baju tunang hanis zalikha. 


byak2 artis,ak berkenan dengan baju tunang hanis zalikha ni(buat baju kawin pn lawa jugak).. design baju pun lawa. baju artis,msti bajet ehem..ehemmm kan..warna mmg lawa. lembut je..utk kulit hitam yg amat manis mcm ak ni,ok la kan...kerawang2 dekat baju pun cantik.tak serabut. selendang pn lawa..simple...very nice!..

to do list for engagement!
- baju
-7 dulang hantaran utk pihak lelaki
-makanan(serah pada ibu dan makcik2 i yg meletopss)

pecahan2 kpd list di atas masih dlm perancangan.. sama ada dulang perlu gubah sndiri,atau hantar kedai..pasal gubahan dan makann akan dibincang lepas kenduri abg ngah..
beruntung jugak cuti waktu org lain keje. jadi,tak sesak la sg.besar tu...
esok bermulalah sesi mencari baju....sehari belum tentu jumpa...




*jumpe plak baju ni,cantik...boleh jadikan baju raya tahun depan ni...XD
+bila nk service kerete ni..zzzzzzz~~


Monday, 27 July 2015

SETIA


lama dah tak search lagu baru..lagu baru dr faizal tahir...liriknya mcm sweet..XD


Selamat pagi sayang ku 
Apa khabar diri mu 
Maafkan andai mengganggu lena mu
 Andai pernah melukakan 
Maafkan ku tak sengaja
 Harus kau dan aku selalu bicara 
Kau tahu kau satunya 
Ku mahu kita selamanya

 Kau dah aku mungkin tak sempurna
 Kau dan aku tahu takkan mudah 
Kau dan aku mahukan sempurna 
Kau dan aku mengharap bahagia 
Setia aku demi diri mu
Setia aku hanya pada mu 

Andai hati mu berubah 
Pasti ku cuba fahami 
Tetap ku melangkah terus berani
 Kau tahu kau satunya 
Ku mahu kita selamanya 

Kau dah aku mungkin tak sempurna 
Kau dan aku tahu tak semudah 
Kau dan aku mahukan sempurna
 Kau dan aku mengharap bahagia 
Setia aku demi diri mu 
Setia aku hanya pada mu 

Terima seadanya
 Perbezaan kau dan aku 
Biar pun apa saja
 Ku percaya kau setia 
Kau dan aku mengharap bahagia 
Setia aku demi diri mu 
Setia aku hanya pada mu 
Setia ku demi diri mu 
Setia ku hanya pada mu 
Selamat pagi sayang ku 
Apa khabar diri mu

Sunday, 26 July 2015

Raya 2015


Rya yg ke 24...

raya pertama-rumah nenek belah ibu
siap sedia nk gerak rumah nenek belah abah
raya ke2- kite ke kola kangso..makan dorian...
dorian berlonggok2,,,rase mmg klas...bak kata abg sedara ak,cari yg pekat+pahit2 skit..
raya ke 4- terengganu-masjid kristal
raya di sekinchan. lokasi tanjung karang. berhenti sebentar snap gambo sblum beraya rumah syura.
konon menghayati pemandagan sampai mata pun tertutup.
muka jadi lonjong la plak...harap tahun depan raya berdua..hoho
tak puas pusing ganu..lalala~


terima kasih atas layanan yg sgt baik dan mesra dan juga penerimaan keluarga disebelah sana..
teruja sbb anda pandai pilih barang dan saya sgt menyukainya..cantik sgt.....
moga dipermudahkan semua urusan..maju kehadapan (bukan perut)...
*raya jadi gemok..gemok tu comel (positif)

Monday, 13 July 2015

Sgt sgt sgt rindu suasana khidupn kt unimap..
Kawan...suasana..cara hidup...
Pling rindu wktu tahun akhir...
Stadium,alor setar,jitra,kangar,kuala perlis..
Dlu rase hot sgt sbb byk org kenal...tgh main bola jaring pn boleh junior tegur wlpn ak xknal junior tu...haha..
Zaman kgemilagan jugak la...
Maklumla,wktu 1st year,i sorg je pmpuan melYu terakhir kat kos tu..bila msuk geng dip,lgi jdi hot sbb diorg cri org lama kn..hew3...
Dlu kwan rapat xramai..
Kwan biasa mmg ramai...
Ak dlu peramah la jugak kot..tp org tegur,bru ak tgur blik..+dlu ak ni antra jdi sumber rujukan.padahal ak malas giler...
Note org slalu pnjm,tp ak akn mengamuk sape yg hlangkn note ak..
Tiap mggu msti ad aktiviti yg dibuat walaupn cuma minum segelas air di kedai...
Kelas mmg bising sgt2..dlu rase stress..skrg rsa rindu...
Suasana bingit,mengacau,main2,tido,exam,kna marah..smua jdi rindu skrg ni...
Paling rindu jeket unimap...paling sbati dlm jiwa...
Naik moto kawan,kete kwan,bas,basikL,jln kaki..rindu..
Panas,hujan....rindu..
Wktu tu rasa pling cekal,pling taf,pling bergaya,rse pling 'hot',..ha..hA...
Sbb byk benda yg ak bljr wktu kt sna..
Susah senang..
Tangis,tawa..smua kongsi dgn kwan2..
Ak dlu pn tempat org luah perasaan..kwn stress la terutamanya...
Wktu study week,nk tido mmg ak silent fon..fb off chat..rase mcm artis la dlu..
P library sorok2..
Study kt blik,kunci pntu...hewww2...
'Hot' la sgt...
rindu sgt suasana tu...sgt rindu...nk study blik...
Nak terbang pegi perlis...
Walapn ak duk selangor,tp perlis adalah tempat pling byk bg ak pengajran dan kenangan..
Sbb ak berdiri sendiri...jatuh,tersungkur,bangun sndiri....
Nangis lap air mata srndiri...
Smua aktiviti zmn remaja ak,ak habiskn di sna...wktu tu la kluar malam,hang out dgn kwan2,tgok wayang,tgok bola,main bowling,shooping,cari mknan best2 kt sna,panjat bukit,joging,gelak smpai gegar perlis,lepak tepi pntai k.perlis,naik bas sorg2, mandi air panas,..macam2 la....

Sunday, 12 July 2015

Bln puasa ni dh nmpk perubhn..
Dari segi kawal keadaan..
Awk dh pndai kwal keaadaan..
con,wlaupn awk bzy,ad discsn, u jawap call i dgn nada yg lembut.nada memujuk..
sprti,"nnti amer call blik ye.Tdo dlu,love u.."
Benda nmpk mcm simple kn..tp bg kesan yg sgt besar..
Tula prmpuan,kdang2 rsa risau x tntu pasal dan terjdi emosi..trus call..
kes cemburu pun mcm tu jugak..
Tp bila org yg jwp call,jwp dgn nada dan bhsa yg btul,automatik mcm kna simbah air....brusssssssss..trus sejuk..=)
Bila hti dh sjuk,rsa syg mkin berganda2 dan dia akn fham situasi anda skit demi sedikit..
Bulan puasa ni plk,bln baik..rase lebih sabar dan tenang...cpt sgt2 sejuk hati..
Point pnting adalah nada,bhsa dan cara pujuk..
Klu sorg emo,sorg panas,apa pun tak jdi..konsep yg kita kna guna,beralah..jaga satu sama lain...tak rugi pun beralah+ambk hti yg tsyg ...untung lgi ada..hti lgi tenang,syg makin bertambh3...
Ni yg sya nmpkla prubhn awk di bln rmdhan ni..awk dh pndai kwal keadaan..kite jaga,kita kekalkan..
Terima kasih cinta..

Tuesday, 7 July 2015

Sunday, 5 July 2015

Kenangan tercipta-4/7/2015-berbuka puasa-keluarga tercinta-buah hati-sbhgian hidup-
Slmalam anda nmpk kurus.wktu jmpe kt kl nmpk berisi skit..huhu..tmbh skit berat,bru nmpk sado..heee..
Mmg x tau anda takut ulat...
Tp ulat tu cute ok..pink belang warna warni.siap senyum manis lagi...
Hadiah mmg mcm bdk2,xmatang sgt..
Tp entah mcm mne,aritu dpt ilham nk belikan bnda2 comel mcm tu..jln2 kt sg.besar trus terpikat dgn ulat tu..sebulan pusing pekan sg.besar dgn sabak,xda yg berkenan..
At least,boleh la teman tidoq,berdengkur sma2...xda la tdoq sorg2 dh..
Balik kje penat2, ad gak teman tu..
Jgn campak2 ulat tu ye..jaga baik2 dgn penuh kasih syg...
Maklum la,sya jauh nun di sini...
Jgn fikir ulat tu geli...
Set kt otak,tu comel mcm sya..😁
Gigih tau cri benda tu..1st gaji plk ...(wlaupn x mhal mane) beli dgn kasih syg..
Jaga dgn kasih syg ok!👌
Klu nj bg nma,bg comel2 skit..kura2 sys pn xda nma lgi..😂
Oooooo balik kampung...ooooooo blik kg...🚗

Thursday, 2 July 2015

Hantaran..

La ni smua makcik2 berlumba2 anak sapa yg hantaran pling tinggi dia hebat...dah tu siap ada level.spm,diploma,ijazah,master,phd dll...
Dh 3 buln duk kg,ak perati je org kawen sana sni,spm pun hantaran 10k..duk rymh,xkeje..
10 k beb!!jeng...apa yg dinilai smpai skrg pun ak xfham smpai hntran tggi mcm tu skali...klu berdasarkan list gmbr ni,degree 12k-15k...tp ak perati lagi kwan2 nk makcik2 la ni,klu degree ad yg smpai 20k...bg pendapat ak yg tak berapa pandai ni,ini adalah 1 beban utk bakal suami. Hello!dia kje siang malam,kesihatan lintang pukang duk pulun nk kumpul duit hantaran yg wow sgt tu. Bru duit hantaran,belum lagi cincin,batal air smbhyang,dulang hantaran,kenduri...next point is,kita ni org prmpuan sempurna sgt ke smpai letak harga mahal mcm tu skali.. lain la ko ad phd,masak pakar taraf chef,hafal 30 juzuk Quran,smbhyang sunat tak tinggal,aurat mmg jaga,pergaulan sgt dijaga,pandai menjahit,pandai serba serbi yg mmg wow lah.this is perfect wife.ak pn x nafikan.

3rd point adalah si bakal suami kerja kaw2 sbb hantaran yg mahal dan hutang plak byak.ptptn tu dh mesti,kereta lgi.hutang kawen lagi.ini beban..beban lepas kawen..bagi pendapat ak, simple lebih baik..islam agama mudah kenapa nk susahkan. Islam wajibkan akad nikah dan buat majlis semampunya utk beritahu bhwa pasagan itu sudah menjadi psangan suami isteri. Yg penting ketenangan dan kebhagian selepas kawen. Hidul tenang dan berkat. Skrg ni terlalu ramai yg terikat dgn hutang sbb nk hidup bergaya..ak pun ad hutang.kerete..zzzzz..nsib x da ptptn..

Ak cme nk ckp,ak sgt syg bkal suami aku. Thats why,apa yg ada ak sgt bersyukur.cukup la dia syg ak dgn ikhlas,dpt jaga ak,dpt bimbing aku dan anak2 utk masuk syurga sama. Sbb ak tak sempurna,ak tak baik mana..ptg2 kt tempat keje ak bukak tv al hijrah. Rancngn pling menarik minat ak adalah sifat2 Rasulullah s.a.w...sifat yg sgt terpuji. Sgt beruntung isteri2 Rasulullah s.a.w.suami yg sgt penyayang,sopan,bertimbang rasa...

*nak cri buku sifat2 Rasulullah s.a.w.. dan sunnah-sunnah Rasulullah s.a.w..

awak,klu jumpe tolong belikan..

Wednesday, 1 July 2015

Gila x rindu zaman belajar lagi2 tang berbuka puasa ramai2...4 thun duk unimp,tahun pertma rezeki..dpt merasa puasa kt perantauan..thun strusnya,smua kt rumah.. hoho...
Memori terdsyat,kelas hbis pkl 7 mlm.azan berkumandang kaki ak bru jejak nk trun bas ke kolej kdiaman...nsib ad pakcik jual air tepi jln..beli,trus berbuka dgn air je... then,klau ptg xde klas,p bazar kt stadium kangar dgn bas..bazar tu mmg syok..besar..mcm2 ada...rm5 dpt mcm2 lagi time tu..mmg sempoi...
1st time jugak bukak puasa dgn kawan2 kt luar..mkn kt kuala perlis..umuq baru 19 thun..rasa muda lgi...bru nk kenal dunia luar la katakan...tak lain tak bukan,tu lah kwn2 yg duk kenalkan ak dgn khidupn kt perlis ni..klu xda diorg,terperap lah ak kt hostel..apa pun x tau..
La ni....
Kwan2 duk ajak p bukak posa kt luaq...cek x leh drive malam.😭.
Jdi mcm cinderella..ceq xkluaq malam la ni...duk terperap dlm rumah...tak pa la.
Positive sgt,duk pjuk diri ni..ak jaga diri ak elok2,duk rmah elok2.
Prempuan mna elok duk kluaq malam..islam pn ckp,permpuan x digalakkn p smbhyg jemaah kt masjid.ni kan nk kluaq makan bukak pose..
Drive kete sorg2...lgi pn x kisah pon.ak mmg suka duk rumah dari kluaq tak tentu pasal...mmg tabiat dari kecik.nk p mana2 mesti report kt ibu/abah wlaupn p kedai kt simpang depan tu...
Hati kita sendiri,kita pun tak faham...susah nk kawal hati..kdang2 dia jadi kwan kita,kadang2 dia jadi lawan kita.
Moga rasa cinta tetap kukuh dan bertambah kukuh..amin...

After 3 tahun,benda yang ak nak sgt Sgt dan sgt (obses giler) antara nya adalah...
Taraaaaa..this kura-kura..
Kura2 nk letak dlm kereta,teman ak drive sorang2..kura2 sentiasa senyum..
Kita senyum la blik kt dia....
Benda simple dan murah je..tp ak nak capai dptkan benda ni 3 tahun tau...3 tahunnnn...hehe
Minat yg teramat sgt pada kura2 di sbbkan oleh ayong..dlu2 praktikal kt tnb,ayong ni ad kura2 dlm kete..perfume green apple ni pun ak minat sbb ayong yg kenalkan kt ak..

Arini bru berkesempatan jejak kaki ke kedai ST.kdai ni bkak awal,tutup awal..blik kje je dh tutup..dlu nk p beli,bajet plak asyik lari je.. skrg ni berkobar2 nk jadi cantik..sibuk duk usha barang kecantikan bagai...