Thursday, 2 July 2015

Hantaran..

La ni smua makcik2 berlumba2 anak sapa yg hantaran pling tinggi dia hebat...dah tu siap ada level.spm,diploma,ijazah,master,phd dll...
Dh 3 buln duk kg,ak perati je org kawen sana sni,spm pun hantaran 10k..duk rymh,xkeje..
10 k beb!!jeng...apa yg dinilai smpai skrg pun ak xfham smpai hntran tggi mcm tu skali...klu berdasarkan list gmbr ni,degree 12k-15k...tp ak perati lagi kwan2 nk makcik2 la ni,klu degree ad yg smpai 20k...bg pendapat ak yg tak berapa pandai ni,ini adalah 1 beban utk bakal suami. Hello!dia kje siang malam,kesihatan lintang pukang duk pulun nk kumpul duit hantaran yg wow sgt tu. Bru duit hantaran,belum lagi cincin,batal air smbhyang,dulang hantaran,kenduri...next point is,kita ni org prmpuan sempurna sgt ke smpai letak harga mahal mcm tu skali.. lain la ko ad phd,masak pakar taraf chef,hafal 30 juzuk Quran,smbhyang sunat tak tinggal,aurat mmg jaga,pergaulan sgt dijaga,pandai menjahit,pandai serba serbi yg mmg wow lah.this is perfect wife.ak pn x nafikan.

3rd point adalah si bakal suami kerja kaw2 sbb hantaran yg mahal dan hutang plak byak.ptptn tu dh mesti,kereta lgi.hutang kawen lagi.ini beban..beban lepas kawen..bagi pendapat ak, simple lebih baik..islam agama mudah kenapa nk susahkan. Islam wajibkan akad nikah dan buat majlis semampunya utk beritahu bhwa pasagan itu sudah menjadi psangan suami isteri. Yg penting ketenangan dan kebhagian selepas kawen. Hidul tenang dan berkat. Skrg ni terlalu ramai yg terikat dgn hutang sbb nk hidup bergaya..ak pun ad hutang.kerete..zzzzz..nsib x da ptptn..

Ak cme nk ckp,ak sgt syg bkal suami aku. Thats why,apa yg ada ak sgt bersyukur.cukup la dia syg ak dgn ikhlas,dpt jaga ak,dpt bimbing aku dan anak2 utk masuk syurga sama. Sbb ak tak sempurna,ak tak baik mana..ptg2 kt tempat keje ak bukak tv al hijrah. Rancngn pling menarik minat ak adalah sifat2 Rasulullah s.a.w...sifat yg sgt terpuji. Sgt beruntung isteri2 Rasulullah s.a.w.suami yg sgt penyayang,sopan,bertimbang rasa...

*nak cri buku sifat2 Rasulullah s.a.w.. dan sunnah-sunnah Rasulullah s.a.w..

awak,klu jumpe tolong belikan..

No comments:

Post a Comment