Saturday, 29 August 2015

Why RL?

P mana2,klu jumpa org yg jenis memerhati mesti perasan plat kreta ak..
"Eh!kenapa RL??..😱
Perlis kan?..beli kt sna ke??"
Jawapannya...
"Beli diselangor tapi mmg ambik no pndftran perlis"..
Kenapakah?
4 tahun di sana..
Terlalu byak kenangan manis...
Duduk diperantauan,jauh dari keluarga.
Tempat ak belajar erti berdikari. Dari umur 19-23 tahun..
Urus kehidupan sendiri,makan,pakai,masa,kawan2,pelajaran dan byak lagi...
Dari wang ulu ke k.perlis
Dari k.perlis ke kangar
Dari kangar ke ulu pauh
Setiap tempat di perlis punya kenangan yg tersendiri...
Bila dah tinggalkan perlis, sangat rindu waktu belajar dlu.
Perlis mmg sebati dgn jiwa aku..
Suasana kampung,masakan,orang sekeliling, semua masuk dalam jiwa aku..
Sebab tu ak ambik plat perlis utk my 1sr car...untuk kenangan..
Disitu permulaan hidup yg penuh dgn susah senang,tangis,tawaaa...😊

Friday, 28 August 2015

Henpon

Tadi terbca post kt fb berkenaan si suami rimas bila si isteri membaca setiap mesj/bnda2 yg ada di fon si suami. Konon tiada privacy...
Topik ni mcm hot sikit lah kan bg 1. Komen ak ialah
1.sekrg zaman teknologi canggih.bukan zaman p.ramli yg penuh dgn hitam putih.klasik.fon tak da. Internet lagi xda. Lani smua dihujung jari.internet laju.
Group wasap ni mmg bahaya..konon group wasap kawan sek lama2.nnti ada je la post bukan2..tak pasal2 org yg tak bersalah tertengok jugak.. dah dosa kt situ. Lapas tu fb pun sama. Gambar org skrg mcm2 post menggoda. Iklan produk pun boleh tahan hot nya..
Dah free free dpt dosa mata sbb pandang yang bukan2.
2. Kawan2 lama ni bhya gak..duk jejak kasih,jumpa kekasih lama. Ni pun kes wasap.
3. Byak la benda buruk klu tak guna dgn betul.
Kesimpulan yg ak boleh buat, dh kawen tak da istilah privacy. smua benda kita kena kongsi. Barulah kepercayaan dpt diterapkan. Bila kita prcya,hbugan makin kukuh,sayang makin brtambah.
Ak yg bujang pn,seumur hidup ni tak pernah letak pasword kt fon. Family nk cek hp,ak tak kisah pun sbb ak tak da buat bnda yg salah.. dari gmbar,smpai ke msj...
Tula,kadang2 panas jugak bce post org yg x berapa bijak mcm ni.rimas si isteri cek hp sampai tmbul rse benci.
Somthing wrong somewhere...
Tak salah,knapa perlu takut....

Wednesday, 26 August 2015

part 3

Counting days...😘
Tinggal lagi 9 hari... untuk dulang hantaran 80% dah siap. 100% hasil air tangan sya..
Tema kami biru dan ungu.
5 dulang bagi pihak lelaki dan 7 dulang dari pihak perempuan.

tak siap pun lgi+tak kemas sbb tak gam dgn betul+susunan masih bersepah.
sebenarnya ak nak buat warna ungu keladi, tp tak da kain satin yg lawa. so jadi la ungu gelab mcm ni.. tema biru plak mmg pilihan pihak laki (pandai awak pilih warna kan)..
kami ambik masa 1 hari untuk beli semua barang2 ni di sungai besar. smua barang dibeli atas persepakatan dan persetujuan bersama. idea kasar telah ada sebelum beli barang2.
dulang kami beli, tak sewa..kami pilih dulang berukir kayu sbb nampak unik dari yg lain. apa asalnya kami nk dulang yang sama,tp malangnya dulang yg kami nk cuma ada 6 shja. jadi,pihak lelaki ambik dulang tu dan ak beli dulang yg lain, tetap ukiran kayu tp sedikit berbeza dari segi ukiran dan bentuk.
dulang ni berharga rm29.00-rm29.90. mmg kluar bajet lebih sikit dekat dulang ni..
kedudukan bunga dan barang ak belum gamkan lagi. mggu depan baru nak kemaskan dan gam mana yang patut, hantaran yang ak gubah simple je.
disbbkan ak minat sgt dlm bnda2 mcm ni,lepas beli brang trus nk buat. bila hadap benda ni,rase tak nak berenti selagi tak siap..secara kasar ak siapkan dlm masa 4 hari je..
isnin/selasa depan nak tempah kek dan beli coklet. jumaat ambik kek dan beli buah2.
klu beli awal2 layu plak kan buah2 tu..=D
moga dipermudahkan segala urusan.
*untuk awak, be strong my dear~
sokongan dan doa sentiasa ada untuk awak..